Piwo Mbege - smaki Tanzanii


Mbege - piwo społeczne z plemienia Chagga

Plemię Chagga pochodzi ze zbocza najwyższej góry w Afryce, Mt. Kilimandżaro. Podobnie jak wiele innych plemion, mają swoja wyjątkową tradycję i to jest Mbege. Mbege to napój alkoholowy zrobiony z dojrzałych bananów i kiełków prosa.
Niektórzy nazywają to bananowym piwem, ale ma bardziej winny smak. Mbege jest tradycyjnie warzone tylko przez kobiety,  jest czasochłonne i bardzo praktyczne.

Aby przygotować napar, z gospodarstwa zbiera się określone banany. Użyte rodzaje bananów nazywane są „ndizi ngombe”, co w tłumaczeniu oznacza „banany krowie”. Po zebraniu banany są przechowywane w ciepłym i ciemnym miejscu do dojrzewania. W zależności od pogody osiągnięcie dojrzałości bananów może potrwać do 7 dni.
Po dojrzeniu banany są obrane i włożone do dużego garnka z wodą do gotowania. Początkowo kolor bananów jest żółtawo-biały, po maksymalnie 6 godzinach gotowania kolor zmienia się również w czerwonawo-brązowy, wskazując, że jest to zrobione. Tę mieszankę bananową wlewa się do pojemnika i pozostawia do fermentacji przez kilka dni.

Podczas fermentacji powstaje proso palcowe. Proso zwykle umieszcza się w plastikowym arkuszu, aby wykiełkować. Po wykiełkowaniu proso jest suszone na słońcu i drobno kruszone, aby uzyskać mąkę.
Mieszanka bananowa jest gotowa, gdy na powierzchni cieczy pojawią się białe bąbelki. Na tym etapie czasami mężczyźni proszeni są o pomoc w filtrowaniu płynu przez lokalne sito.

W międzyczasie mąkę jaglaną gotuje się z odrobiną wody, aby uzyskać gęstą owsiankę. To ostatni krok w przygotowaniu naparu. Mieszankę jaglaną dodaje się następnie do mieszanki bananowej wraz z niewielką ilością kory chininowej i pozostawia na noc. Chinina nadaje piwu lekki gorzki smak. Następnego dnia napar jest gotowy do wypicia.
Zwykle poziom alkoholu wynosi około 0,5 do 1,5% pierwszego dnia, ale mieszanina ciągle fermentuje, zwiększając siłę z upływem dni. Smak jest wyjątkowy: słodki na początku i kwaśny pod koniec. Czasami jest również gorzki z nutami słodyczy z prosa.

Mbege odgrywa bardzo ważną rolę społeczną w życiu plemienia Chagga, ale niektórzy ludzie WaMeru, którzy zamieszkują stoki Mt. Meru również uważa mbege za część ich tradycji. W wioskach na niższych zboczach Kilimandżaro znajdziesz ludzi sprzedających Mbege.
Często jest to część tradycyjnego posagu przed zawarciem małżeństwa. Jest pijany na weselach, pogrzebach, urodzinach i spotkaniach biznesowych.
Mbege jest zwykle dzielona, ​​więc jeśli grupa ludzi siedzi obok, zwykle zamawia jedną lub dwie szklanki, które są przekazywane



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Czym dostac sie na Zanzibar z Dar Es Salaam? (i odwrotnie )

Najbezpieczniejszy   i najbardziej niezawodny transport to wygodne, nowoczesne katamarany Azam Marine. Azam Marine oferuje przejazdy kil...

Najczesciej czytane