Mbege - piwo społeczne z plemienia Chagga
Plemię Chagga pochodzi ze zbocza najwyższej
góry w Afryce, Mt. Kilimandżaro. Podobnie jak wiele innych plemion, mają swoja wyjątkową tradycję i to jest Mbege. Mbege to napój alkoholowy zrobiony z
dojrzałych bananów i kiełków prosa.
Niektórzy nazywają to bananowym piwem, ale
ma bardziej winny smak. Mbege jest tradycyjnie warzone tylko przez kobiety, jest czasochłonne i bardzo praktyczne.
Aby przygotować napar, z gospodarstwa
zbiera się określone banany. Użyte rodzaje bananów nazywane są „ndizi ngombe”,
co w tłumaczeniu oznacza „banany krowie”. Po zebraniu banany są przechowywane w
ciepłym i ciemnym miejscu do dojrzewania. W zależności od pogody osiągnięcie
dojrzałości bananów może potrwać do 7 dni.
Po dojrzeniu banany są obrane i włożone do
dużego garnka z wodą do gotowania. Początkowo kolor bananów jest żółtawo-biały,
po maksymalnie 6 godzinach gotowania kolor zmienia się również w
czerwonawo-brązowy, wskazując, że jest to zrobione. Tę mieszankę bananową wlewa
się do pojemnika i pozostawia do fermentacji przez kilka dni.
Podczas fermentacji powstaje proso palcowe.
Proso zwykle umieszcza się w plastikowym arkuszu, aby wykiełkować. Po
wykiełkowaniu proso jest suszone na słońcu i drobno kruszone, aby uzyskać mąkę.
Mieszanka bananowa jest gotowa, gdy na
powierzchni cieczy pojawią się białe bąbelki. Na tym etapie czasami mężczyźni
proszeni są o pomoc w filtrowaniu płynu przez lokalne sito.
W międzyczasie mąkę jaglaną gotuje się z
odrobiną wody, aby uzyskać gęstą owsiankę. To ostatni krok w przygotowaniu
naparu. Mieszankę jaglaną dodaje się następnie do mieszanki bananowej wraz z
niewielką ilością kory chininowej i pozostawia na noc. Chinina nadaje piwu
lekki gorzki smak. Następnego dnia napar jest gotowy do wypicia.
Zwykle poziom alkoholu wynosi około 0,5 do
1,5% pierwszego dnia, ale mieszanina ciągle fermentuje, zwiększając siłę z
upływem dni. Smak jest wyjątkowy: słodki na początku i kwaśny pod koniec.
Czasami jest również gorzki z nutami słodyczy z prosa.
Mbege odgrywa bardzo ważną rolę społeczną w
życiu plemienia Chagga, ale niektórzy ludzie WaMeru, którzy zamieszkują stoki
Mt. Meru również uważa mbege za część ich tradycji. W wioskach na niższych
zboczach Kilimandżaro znajdziesz ludzi sprzedających Mbege.
Często jest to część tradycyjnego posagu
przed zawarciem małżeństwa. Jest pijany na weselach, pogrzebach, urodzinach i
spotkaniach biznesowych.
Mbege jest zwykle dzielona, więc jeśli grupa
ludzi siedzi obok, zwykle zamawia jedną lub dwie szklanki, które są
przekazywane