- Wycieczka Kahawa Shambani
Kahawa Shambani to godne pochwały przedsięwzięcie prowadzone przez społeczność, które nie tylko pokazuje, jak kawa jest uprawiana, zbierana i prażona, ale także oferuje wgląd w życie rolników Chagga, którzy mieszkają na niższych zboczach Kilimandżaro. Inicjatywa ta zapewnia rolnikom alternatywne źródło dochodu.Wycieczka na plantacje Materuni to atrakcja nie tylko dla milosnikow kawy. Podczas wizyty mozny obejrzec caly proces, jak mala sadzonka kolejno prowadzi do parujacej filizanki aromatycznej kawy.
Wycieczka trwa okolo 3-4 godzin , prowadzona jest przez samych rolników i kosztuje od 35 € od osoby. Odwiedzajacy moga zbierać owoce kawy, wysłuchać wykładu na temat ekologicznej uprawy kawy i standardów „sprawiedliwego handlu”, a także poznać proces produkcji kawy od ziaren do filiżanek.
Wycieczka rozpocznyna sie rano. Odbior z hotelu w Moshi lub Arusha, lub z innego ustalonego wczesniej miejsca i przejażdżki na zbocza Kilimandżaro, do wioski Materuni, około
1800 m npm. Góra Kilimanjaro zapewnia optymalne warunki klimatyczne i
geograficzne do produkcji kawy: bogata w składniki odżywcze gleba wulkaniczna,
dostęp do licznych źródeł i rzek oraz umiarkowany tropikalny klimat górski ze
stabilnymi temperaturami między dniem a nocą, a także latem i zimą.
Produkcja
kawy została wprowadzona w Tanzanii w 1900 roku z Etiopii i dziś jest głównym
źródłem dochodów wielu rolników w Moshi, a także drugim najważniejszym
produktem eksportowym dla Tanzanii. Siedemdziesiąt procent wyprodukowanych
ziaren kawy w Tanzanii to Arabika, reszta to typ Robusta, znany z silnej
goryczy i zawierający dwa razy więcej kofeiny niż Arabica. Podczas spaceru po plantacji kawy dowiesz się,
jak kawa jest uprawiana, zbierana i przetwarzana w tradycyjny sposob. Mozesz speobowac swoich sił w
przetwarzaniu, paleniu i przygotowywaniu świeżej kawy w lokalnym stylu Chagga.
Dojrzewanie
kawy zajmuje dwa lata, i w ciągu 5 lat krzew wyprodukuje około 5 kg kawy
rocznie. To długi proces. Owoce kawowe są zbierane od lipca do grudnia, kiedy zmieniają kolor na czerwony.
Cały proces parzenia kawy podczas jednej wycieczki jest niemożliwy,
ponieważ ziarna muszą przejść proces fermentacji przez jeden dzień, a następnie
wyschnąć. Cóż, możesz zacząć robić kawę od drugiego etapu, w którym używa sie już wysuszonych ziaren kawy. Używając drewnianego tluczka i
moździerza ( Kinu w jezyku suahili), rozbija sie nasiona. Następnie nasiona sie opieka i rozbija ponownie, aby uzyskać proszkek.
Po
zakończeniu całego procesu parzenia kawy można zagotować ją na kuchence i wypic podczas lunchu
Wycieczka kończy się tradycyjnym tanzańskim lunchem, któremu towarzyszy oczywiście filizanka samodzielnie "wyprodukowanej" i parzonej kawy. Na plantacji można rowniez kupić lokalny kawe, aby zabrać ją ze sobą do domu, na prezent dla każdego miłośnika kawy lub by zafundować sobie odrobine przyjemności i popijac Kilimandzaro kawe wspominac pobyt w Tanzanii.
Wycieczka kończy się tradycyjnym tanzańskim lunchem, któremu towarzyszy oczywiście filizanka samodzielnie "wyprodukowanej" i parzonej kawy. Na plantacji można rowniez kupić lokalny kawe, aby zabrać ją ze sobą do domu, na prezent dla każdego miłośnika kawy lub by zafundować sobie odrobine przyjemności i popijac Kilimandzaro kawe wspominac pobyt w Tanzanii.